U bevindt zich hier

Ik heb als examenproject een boek gemaakt met de titel 'U bevindt zich hier'. Dit boek is een reisverslag van de reis die ik van januari tot mei 2011 heb gemaakt. Het centrale thema van mijn onderzoek is Wat maakt reizen reizen.

Een belangrijk uitgangspunt vormt de passage uit het boek 'De kunst van het reizen' van Alain de Botton uit 2002. De Botton stelt daarin dat je ontvankelijkheid als voornaamste kenmerk van de reiziger zou kunnen beschouwen. Hij beschrijft dat onze verwachtingen in onze vertrouwde omgeving niet zo hooggespannen zijn als tijdens een reis. Wij zijn ervan overtuigd dat we in onze vertrouwde buurt alles wel ontdekt hebben en wij zijn daardoor blind geworden. Met deze veronderstelling als uitgangspunt ben ik op pad gegaan.

Reizen is een mix van aandacht, openheid en voortdurende bereidheid om te leren. Aan de hand van een aantal experimenten heb ik geprobeerd deze veronderstelde blindheid te doorbreken. De ervaringen die ik hierbij heb opgedaan, heb ik ingezet om door middel van fotografie vier verschillende werelden in beeld te brengen. Het doel van deze fotoseries is om ook de blindheid van de lezer te doorbreken en hem mee te nemen in een schijnbaar nieuwe wereld en zo de grenzen van de eigen blindheid te doorbreken.

Ik heb dit reisverslag gemaakt als eindexamenproject voor de opleiding grafisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag.